PSD are cei mai multi primari, PNL – PD, cei mai multi consilieri
Turul intai al alegerilor locale a adus PSD cele mai multe mandate de primar. Partidul de guvernamant si-a adjudecat la 6 iunie 891 de primarii, inregistrand un procent de 69,50 la suta din totalul mandatelor atribuite. Datele rezulta din centralizarea Biroului Electoral Central, dupa depunerea proceselor-verbale din 3.109 de circumscriptii electorale, din cele 3.137 existente.
Cele mai citite articole
In top urmeaza UDMR care a obtinut 148 de mandate (11,54 la suta), PNL 105 mandate (8,19 la suta), PD – 72 de mandate (5,62 la suta), candidatii independenti – 31 de mandate (2,42 la suta) si PUR – 12 mandate (0,94 la suta).
Potrivit acelorasi date, in 1.827 de circumscriptii electorale se va organiza cel de-al doilea tur de scrutin, la 20 iunie, cand vor fi alesi 1.623 de primari de comune, 135 in orase si 60 in municipii.
PSD a obtinut 32,68 la suta din voturile valabil exprimate pentru Consiliile Judetene, insa rezultatele obtinute separat de PNL si PD, plus voturile Aliantei D.A. din Bucuresti si Cluj, unde partidele s-au prezentat sub aceasta sigla, insumeaza cu peste un procent mai mult decat cel al PSD. Dupa centralizarea voturilor din aproape toate circumscriptiile electorale (16.513 din cele 16.639 de sectii de votare), PSD a obtinut 32,68 la suta, PNL – 15,93 la suta, PD – 12,79 la suta.
Alianta “Dreptate si Adevar” se situeaza pe locul al saptelea ca numar de voturi valabil exprimate, avand 5,13 la suta din totalul optiunilor. Pentru PRM a optat un procent de 8,08 la suta dintre cei care au mers la urne, pentru PUR – 6,03 la suta, iar pentru UDMR – 5,72 la suta.
Intre unu si doua procente au obtinut, in ordine, PNTCD (1,97 la suta), PNG (1,91 la suta), Partidul Ecologist (1,28 la suta), PUNR (1,25 la suta).
Si in cazul Consiliilor Locale, voturile obtinute de PNL si PD, la care se adauga cele ale exprimate in favoarea Aliantei la Bucuresti si Cluj, duc actualul partid de guvernamant pe locul al doilea. PSD a obtinut la nivel national 31,88 la suta din mandatele de consilieri locali, urmat de PNL – 15,37 la suta si PD – 12,83 la suta.
In clasament urmeaza PRM – 7,84 la suta, PUR – 6,34 la suta, UDMR- 4,92 la suta. Alianta “Dreptate si Adevar” a obtinut 4,37 la suta din totalul mandatelor.
La Bucuresti, liberalii si democratii au majoritatea in Consiliu
Consiliul General al Municipiului Bucuresti este unul dintre cele mai “tinere” pe care Capitala le-a avut vreodata, dar si primul in componenta caruia vor intra, cel putin teoretic, actuali si fosti ministri sau secretari de stat in Guvern. Pentru prima oara in ultimii ani, consiliul rezultat in urma alegerilor are in componenta ministri sau secretari de stat in functie. Mai mult, prezenta femeilor in viitorul Consiliu municipal este cea mai mare inregistrata vreodata: 20 la suta.
Conform rezultatelor finale ale alegerilor din Capitala, formatiunea politica din care provine primarul general asigura majoritatea in legislativul orasului, 32 dintre cei 55 de membri ai Consiliului General fiind membri ai Aliantei PNL-PD. Ceilalti consilieri sunt ai PSD (19) si ai PRM (4).
Prin cei 55 de consilieri, Alianta are asigurata majoritatea simpla, necesara pentru stabilirea bugetului si pentru luarea altor decizii ordinare. In schimb, pentru deciziile privind patrimoniul orasului (asocieri cu diferiti investitori, garantarea unor credite municipale ori alte probleme), legea prevede ca sunt necesare voturile a doua treimi din numarul de consilieri in functie. Cei doi viceprimari generali ar urma sa fie – conform uzantelor – primii trecuti pe lista consilierilor Aliantei PNL-PD dupa primarul general, Traian Basescu si anume Victor Orban (PNL) si Razvan Murgeanu (PD).