8 cele mai interesante curiozități despre gazele naturale
Gazul natural este un amestec de hidrocarburi și una dintre cele mai semnificative resurse energetice din lume. Utilizat pentru gătit, încălzirea apei sau încălzirea spațiilor, gazul natural e o resursă durabilă care poate contribui la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Cum se formează gazele naturale?
Gazul natural se formează organic de-a lungul a milioane de ani din materii vegetale și animale în descompunere, care sunt îngropate în straturi sedimentare de roci. Odată format, gazul tinde să migreze prin porii și fisurile din sedimente și roci.
O parte dintre aceste gaze ajung la suprafață, prezentându-se în mod natural în infiltrări, în timp ce celelalte molecule de gaz se mișcă până când sunt prinse în straturi de rocă, șist, sare sau argilă. Aceste zăcăminte reprezintă sursele utilizate pentru extragerea gazelor naturale, situate de obicei între 1 și 7,5 kilometri adâncime.
Unde se regăsește gazul natural?
Cele mai citite articole
Gazul natural se găsește în zone din întreaga lume fie singur, fie în asociere cu țiței, atât pe uscat, cât și pe fundul oceanului. În natură, gazul natural brut poate conține și gaze de butan, propan și pentan, precum și azot, dioxid de carbon și vapori de apă. Metanul (CH4) este componenta principală a gazului natural.
Înainte de a intra pe piață, gazul natural brut este procesat (purificat în metan cu puțin etan).
8 curiozități despre gazele naturale
Tu ce știi despre gazele naturale? Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre această sursă:
- Primele conducte de gaze au fost construite în China în 500 î.Hr. Liniile, făcute din bambus, transportau gazul utilizat pentru a produce saramură evaporată.
- Grecii din secolul al VIII-lea î.Hr. au construit un templu dedicat lui Apollo (zeul muzicii) deasupra unei guri de aprindere a gazelor naturale. Templul purta denumirea de Oracolul din Delphi.
- William Hart este considerat „tatăl gazului natural” pentru săparea primului puț de gaze naturale în America. Se spune că avea o adâncime de 8m, deci era mic, având în vedere că puțurile actuale pot avea o adâncime de peste 9000 m.
- Marea Britanie a fost prima țară care a comercializat gazele naturale.
- Gazele naturale sunt mai ușoare comparativ cu aerul, iar propanul este mai greu.
- Când este răcit la -162 grade Celsius, gazul natural devine lichid.
- Gazul natural (care se extrage în prezent) s-a format în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani.
- Gazul natural este inodor, astfel încât companiile energetice adaugă mirosul de ou putred (mercaptan) pentru a permite clienților să identifice scurgerile de gaze naturale. Mercaptanul nu afectează calitatea gazului.