Cele mai frumoase 10 romane de dragoste din toate timpurile

0
225

Romantismul este un favorit peren pentru cititorii de pretutindeni si nu este greu de inteles de ce. O poveste de dragoste buna are drama, intrigi, rasete si, daca ai noroc, putina caldura. 

Am intocmit o lista cu romanele noastre de dragoste preferate din toate timpurile, de la romane de dragoste istorice regenta la romane contemporane care abordeaza dragostea in era digitala. Deci, fie ca sunteti in cautarea unui ghid sau a unei povesti de avertizare (si exista multe dintre ele), sunteti infometat sa cititi urmatorul blockbuster inainte de a ajunge pe Netflix sau vreti doar sa va pierdeti intr-o dragoste atemporala, aici gasiti ceva pentru orice gust! 

1. Anna Karenina de Lev Tolstoi

O epopee intinsa care duce cititorii peste continente in numele iubirii, Anna Karenina este una dintre cele mai lungi carti de pe aceasta lista, ajungand la peste 800 de pagini. Dar cei care persevereaza cu acest colos de roman sunt rasplatiti din belsug. In ceea ce este considerat de multi a fi cel mai bun roman de dragoste din toate timpurile (si, credem noi, una dintre cele mai bune carti de citit intr-o viata), Tolstoi spune povestea unei aventuri extraconjugale si consecintele acesteia in societatea imperiala rusa. Cand Anna fuge cu chipesul Conte Vronsky, entuziasmul face loc paranoiei, izolarii si regretului, in timp ce asistam la destramarea relatiei lor si a Annei insasi. La fel de mult o poveste de avertizare, pe cat este un roman de dragoste, Anna Karenina este un portret bogat imaginat atat al agoniei, cat si al extazelor iubirii. Pentru mai multe informatii despre aceasta carte, puteti vizita  https://foxi.ro/articol/anna-karenina-de-lev-tolstoi-o-poveste-impresionanta-despre-dragoste.

2. Jane Eyre de Charlotte Bronte

Desi Jane Eyre ar putea fi „saraca, obscura, simpla si mica”, povestea ei de dragoste este orice altceva. Unul dintre clasicii cu autoritate ai genului, popularitatea de durata a lui Jane Eyre este o dovada a puterii romantismului sau central. Jane, o tanara orfana saraca, ajunge la casa misteriosului domn Rochester in cautarea unui loc de munca, dar gaseste mult mai mult decat s-a chinuit. Naiva si nesigura Jane este atrasa magnetic de angajatorul ei tulburator, dar secretele intortocheate care se afla in inima Thornfield Hall vor submina relatia lor in devenire? Scrisa intr-o perioada in care majoritatea eroinelor romantice erau nemaipomenit de dragute, Jane incapatanata, voioasa, dar cu totul medie, este o gura subversiva de aer proaspat – sau ar trebui sa spunem Eyre?

3. Dragoste in vremea holerei (Clubul de carte Oprah) de Gabriel Garcia Marquez

Florentino Ariza asteapta de 50 de ani revenirea iubirii sale adevarate. Asta nu inseamna ca s-a plictisit: si-a trecut timpul avand nu mai putin de 622 de aventuri amoroase, pe care le-a consemnat cu minutiozitate in caiete. In ciuda distractiilor sale si a trecerii deceniilor, cand barbatul care si-a casatorit iubita din copilarie moare, un Florentino acum in varsta profita de ocazia pentru a-si declara din nou dragostea. O explorare uimitoare a devotamentului si a reuniunilor si a asteptarilor nerealiste pe care le punem pe cei pe care ii iubim, Love in the Time of Holera nu se intreaba doar daca eroul va primi fata, ci intreaba daca ar trebui. Ei nu dau doar nimanui Premiul Nobel pentru Literatura, asa ca putem spune ca suntem pe maini bune cu Gabriel Garcia Marquez.

4. Nord si Sud de Elizabeth Gaskell

Aceasta poveste clasica cu un peste in afara apei o urmareste pe Margaret, o fata de nouasprezece ani a carei viata este data peste cap atunci cand familia ei se muta dintr-un sat somnoros in Darkshire – un oras industrial dur si agitat din nordul Angliei. Margaret gaseste o noua chemare, pledand pentru cei saraci si lipsiti de drepturi, dar aceasta o aduce in conflict direct cu impunatorul proprietar al morii John Thornton. Pot cei doi sa gaseasca un teren comun sau neintelegerea ii va tine in contradictie? Incalzitor si inainte de vreme, Nordul si Sudul nu este doar o poveste frumoasa, ci are si multe de spus despre politica, gen si religie, asa ca unul si pentru pasionatii de istorie!

5. Mandrie si prejudecata de Jane Austen

Cele mai citite articole

Este un adevar universal recunoscut ca orice lista cu cele mai bune romane de dragoste trebuie sa aiba nevoie de cel putin un titlu Jane Austen (ne-am dus pentru trei!). Iar Pride and Prejudice este de departe cea mai faimoasa poveste a umoristului englez. E o poveste veche ca timpul: baiat intalneste fata; baiatul si fata se cearta si isi declara dispretul unul fata de celalalt; baiatul si fata isi dau seama de-a lungul timpului ca exista, de fapt, mai mult unul pentru celalalt decat se vede in ochi – dar a venit aceasta realizare prea tarziu? Ar putea fi acum un trop rom-com, dar cartea Mandrie si prejudecata este unul dintre cele mai vechi si mai mari exemple de linie subtire dintre dragoste si ura. Ideea de dragoste dintre Elizabeth si Darcy este pe cat de sincera, pe atat de neasteptata, iar personajele lui Austen sunt atat de viu realizate si atat de complet credibile incat veti fi gafait, incantat si plans impreuna cu ele.

6. Emma de Jane Austen

Austen a expus odata intr-o scrisoare subiectul perfect pentru un roman — „Trei sau patru familii intr-un sat de la tara” — si descrierea i se potriveste bine Emmei . Lipiciul care tine aceste familii impreuna (si eroina noastra iubita) este Emma Woodhouse. Desteapta, bogata, frumoasa si complet inselata, este hotarata sa se amestece in inimile vecinilor sai, dar nu vede nevoia sa-si gaseasca ea insasi un sot. Romanul indreapta naratiunea prin lentila distorsionanta a protagonistului nostru, creand o poveste geniala a majoritatii si o opera de stralucire comica. Indiferent cine le joaca, in ce adaptare, personajele ei nu reusesc sa fie amuzante de ras in hohote!

7. Simt si sensibilitate de Jane Austen

A treia si ultima parte din oda noastra catre titanul romantic Jane Austen, Sense and Sensibility este un roman al minciunilor, secretelor si seductiei. Urmand doua surori – una salbatica si impulsiva, cealalta tacuta si sensibila – descrie in mod stralucit o lume a banilor si a statutului, barfelor si insinuarilor, in care conventiile sociale rigide guverneaza impulsurile inimii. Prin experientele lor paralele de dragoste si zdrobire, vor invata aceste doua tinere sa gaseasca un echilibru intre a-ti purta inima pe maneca si a-ti ascunde adevaratele sentimente?

8. Maurice de EM Forster

Povestea curajoasa si pasionala a trezirii sexuale a unui tanar, acest roman intens personal a fost scris de Forster in 1914, cand relatiile homosexuale nu erau doar stigmatizate, ci si ilegale. Timp de cincizeci si sapte de ani, Maurice a fost publicat dupa moartea autorului si a fost celebrat rapid ca o poveste de dragoste puternica, emotionanta si frumos scrisa. Este o cronica a experientelor unui tanar privilegiat, dar modest, care se confrunta cu dragostea neimpartasita, durerea de inima si politica societatii in calatoria sa catre autodescoperirea. Daca cautati aceasta lista dupa carti geniale LGBT, nu cautati mai departe!

9. Printesa Mireasa de William Goldman

Dupa cum insusi Goldman scrie in introducere, „de la dolari la gogosi ai vazut filmul”. Dar daca nu ai citit cartea care a inspirat hit-ul cult, ai ratat un truc. Un basm fals, o satira ascutita si o fantezie propulsata de rachete, toate deghizate in mod stralucitor intr-o poveste de dragoste – nu este absolut nimic pufos in The Princess Bride . De fapt, desi exista multe despre care sa chicoti in povestea lui Buttercup si a printului Humperdink, ati putea numi acest roman si un thriller bine complot. Asa ca, daca sunteti de o dispozitie nervoasa, poate ramaneti la basmele destinate copiilor. 

10. Tess of the D’Urbervilles de Thomas Hardy

Citirea Tess of the D’Urbervilles a lui Hardy este o experienta emotionanta care va va ramane cu tine toata viata. Eroina sa, Tess Durbyfield, este atrasa atat de frumos si de simpatic, incat nu poti sa nu te simti zdrobita in timp ce lumea conspira impotriva ei; tradata de barbati care o exploateaza, de o societate care o alunga si de insensibilitatea religiei ei. Pe masura ce anotimpurile se schimba si Tess se schimba odata cu ele, este clar ca ea se identifica cel mai mult cu lumea naturala – si aici intensitatea imaginatiei lui Hardy devine proprie. Descrierile, metaforele si paralelele sale luxuriante si evocatoare fac din acest roman de dragoste tragic o capodopera poetica. 

Cele mai citite articole