Vrei sa inlocuiesti sistemul de incalzire pentru casa ta? Iata ce tipuri de tevi poti alege pentru instalatia de caldura!

0
527

Vrei sa inlocuiesti sistemul de incalzire pentru casa ta? Iata ce tipuri de tevi poti alege pentru instalatia de caldura!

Eficienta unui sistem de incalzire pentru locuinta este influentata atat de cazanul care produce agentul termic, dar si de instalatia de caldura care il transporta in intreaga casa. Pentru realizarea acestei instalatii se pto folosi tevi realizate din diferite materiale, unele fiind caracterizate de o rezistenta sau durata de viata mai mare, in timp ce altele contribuie la eliberarea caldurii in aer. 

In plus, costurile si modul de realizarea al instalatiei variaza in functie de materialul din care sunt realizate tevile, motiv pentru care ar trebui sa se ia in calcul toate avantajele si dezavantajele fiecarui tip, astfel incat sa se poata stabili care este cea mai potrivita solutie pentru fiecare locuinta. 

Din ce materiale sunt realizate cele mai populare tevi pentru instalatia termica? 

In magazinele de specialitate poate fi gasita o gama foarte vasta de tevi care sunt destinate instalatiilor termice, de la cele realizate din polipropilena (PPR) sau cupru, la cele din plastic, PVC sau tevi multistrat. Dintre acestea cele mai des folosite in astfel de aplicatii sunt: 

  • Tevi din cupru 

Cuprul este un material des intalnit la instalatiile sanitare si termice, acesta fiind cunsocut pentru rezistenta in timp, indiferent ca transporta apa calda sau rece. De asemenea, cuprul este un material reciclabil, care este apreciat pentru proprietatile sale antibacteriene si pentru aspectul estetic, unii oameni folosindu-l ca parte integranta a designului lor interior, lasand tevile de cupru la vedere. 

Cele mai citite articole

Cu toate acestea, in ciuda numeroaselor avantaje, trebuie remarcat faptul ca acest material este scump si ca instalarea sa, care se face în general prin lipire (o tehnică de lipire foarte specifica, pentru care se folosesc butelii cupru pentru lipirea si imbinarea acestora), nu este la indemana oricui. Cum acesta necesita unelte si cunostinte speciale, nu poate fi instalat fara ajutorul unui profesionist calificat. 

  • Tevi multistrat

Combinand avantajele tevilor din PPR si cupru, tevile multistrat se disting prin triplul lor strat de material: un strat de aluminiu si alte doua de PER. Drept urmare, acestea sunt robuste, rezistente la coroziune si la efectele razelor UV, la temperaturi inalte, fiind totodata mult mai etanse. 

Principalele dezavantaje sunt insa greutatea mare a acestui tip de tevi, motiv pentru care realizarea unei astfel de instalatii termice este un proces complex, care presupune unelte si cunostinte speciale. 

 

Cele mai citite articole