Pregătirea corespunzătoare a centralei termice pe gaz pentru iarnă

0
1453

Pregătirea corespunzătoare a centralei termice pe gaz pentru iarnă

Una din cele mai mari dileme pe care şi le pun proprietarii caselor şi apartamentelor în care metodă de încălzire este reprezentată de folosirea unei centrale termice pe gaz este legată de pregătirea corespunzătoare a acesteia pentru iarnă. Înainte de sezonul rece, este foarte important ca acest dispozitiv de încălzire să fie pregătit aşa cum trebuie pentru a funcţiona în parametrii normali toată iarna. Pregătirile din timp îi ajută pe utilizatori să se bucure de funcţionarea eficientă a centralei toată iarnă, precum şi să elimine posibilitatea petrecerii unor incidente neplăcute.

Verificarea periodică efectuată de o firmă autorizată ISCIR este primul pas important pe care trebuie să îl facă utilizatorii, urmat de optimizarea consumului de gaze naturale şi verificarea  presiunii centralei.

Identificarea defectelor posibile ce pot duce la accidente şi pagube majore

Pregătirea centralei termice pentru iarnă pentru o mai buna funcţionare şi optimizarea consumului de gaze începe cu identificarea defectelor posibile ce duc la accidente grave sau la pagube majore, prin verificarea caloriferelor, verificarea alimentării cu gaze şi apa a centralei şi a presiunii, precum şi a bateriilor de la termostat şi robinetelor de la centrală. Se mai verifică şi ţevile, coşul de evacuare, se curăţa filtrele de sub centrală, se aerisesc caloriferele şi se verifică valabilitatea verificării ISCIR.

De asemenea, este necesară reducerea riscurilor de defecţiune din timpul iernii. Dacă sunt efectuate verificările necesare  înainte de a pune centrală în funcţiune pentru iarnă, se vor reduce şansele de a se defecta în plină funcţiune. Întreţinerea centralei care ca şi scop asigurarea unei bune funcţionari pentru perioade mai lungi de tip, scop pentru care se realizează revizii şi reparaţii.

Totodată, este necesară şi optimizarea consumului de combustibil al centralei, ce presupune că, pe durata iernii, să se reducă la minim temperatura la centrală când nimeni nu este acasă şi pentru a exclude riscul îngheţului.

Trucuri pentru un consum de combustibil redus al centralei termice pe gaz

Temperatura apei încălzite de centrală este foarte importantă în ceea ce priveşte consumul. Pentru a face economie la gaze se va seta temperatura apei la 48-50 de grade C, astfel încât să nu mai fie necesară combinarea cu apă rece, scăzând implicit consumul.

Un alt truc pentru un consum de combustibil redus este reprezentat de închiderea caloriferelor în camerele care nu sunt locuite. Acestea se vor încălzi suficient de la căldură emisă de camerele încălzite. Un termostat de cameră este foarte important pentru folosicea centralei termice pe gaz şi pentru a face economii semnificative de combustibil, pentru că reglează temperatura interioară şi scade consumul de gaze. Termostatul de cameră se va monta departe de ferestre şi de surse de aer rece pentru a se evita pornirile nedorite ce vor umfla factura la gaze naturale.

Pentru o centrală performantă, care consumă puţin şi are o durată de viaţă îndelungată, este necesară verificarea periodică a acesteia, cel puţin o dată la 2 ani de câte o societate autorizată ISCIR.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole