Pentru decompresie cervicala procedurile se fac intr-o forma continua sau intermitenta
Cunoscuta si sub numele de durere de gat, durerea cervicala este, pur si simplu, extrem de suparatoare. Acesta este un simptom foarte comun care afecteaza de obicei adultii, dar poate afecta de fapt pe oricine.
Zona anatomica implicata – asa-numita cervicala – este o zona foarte delicata a corpului uman; aici, de fapt, se afla primele 7 vertebre ale coloanei vertebrale si, in cadrul acestora, chiar primul tract al maduvei spinarii, una dintre cele doua componente fundamentale ale sistemului nervos central, cealalta fiind creierul continut in interiorul cutiei craniene. In plus, exista primele 8 perechi de nervi spinal, diversi muschi, tendoane, articulatii si ligamente.
In functie de cauze, durerile de gat pot fi asociate cu alte simptome, de natura dureroasa dar nu numai. In cele mai frecvente cazuri, durerea de gat este combinata cu cefaleea si rigiditatea gatului. Mai rar sau chiar in cazuri foarte rare, este insotita de dureri radiculare si tulburari neurologice (de exemplu furnicaturi, amorteala, lipsa de forta) de-a lungul membrului superior, probleme de coordonare si echilibru, incontinenta vezicii urinare si intestinale, febra, scadere in greutate .
In cele mai multe cazuri, durerea cervicala se rezolva spontan, sau prin recurgerea la masuri banale, in decurs de cateva zile/saptamani. Asta pentru ca, de multe ori, este o consecinta a unor afectiuni care nu sunt foarte relevante din punct de vedere clinic.
Cu toate acestea, este important de stiut ca, atunci cand este expresia unor cauze importante din punct de vedere clinic, durerea de gat poate fi cronica si se poate manifesta cu simptome severe si debilitante. Prin urmare este bine sa nu subestimati niciodata durerea cervicala, ci mai degraba sa evaluati intotdeauna amploarea si durata acesteia, pentru a contacta prompt un medic sepcialist.
Ce cauzeaza durerea cervicala?
In cele mai multe cazuri, durerea cervicala este rezultatul tensiunilor, contracturilor sau incordarii muschilor din zona cervicala, sau a unor entorse ale ligamentelor care unesc vertebrele cervicale. Aceste afectiuni de natura musculo-articulara, care uneori pot fi definite ca leziuni, au numeroase cauze, printre care:
Postura proasta. Mentinerea capului aplecat inainte sau inapoi pentru o perioada lunga de timp, sau intr-o pozitie nenaturala, genereaza stres si tensiune in muschii gatului, care, in consecinta, devin dureroase. Deosebit de raspandita este prima atitudine posturala incorecta (capul aplecat inainte): se observa adesea, de fapt, la persoanele care privesc ecranul PC-ului (cand acesta este pozitionat prost ergonomic), tableta sau smartphone. Pozitionarea incorecta a capului in timpul somnului. In timpul somnului, daca capul ajunge intr-un unghi anormal sau se indoaie nefiresc, muschii gatului ar putea fi afectati de dezvoltarea tensiunii dureroase si a contracturilor.
Cele mai citite articole
Trauma acuta. Atunci cand capul face o miscare brusca si violenta, mai intai inapoi si imediat dupa aceea, muschii, tendoanele si ligamentele sunt supuse unui stres extrem, care are ca rezultat tensiune musculara sau contracturi si, in cel mai rau caz, si entorsa a ligamentelor cervicale. Durerea de gat de origine traumatica este de obicei rezultatul unor accidente de masina sau impacturi fizice sau coliziuni in sporturile de contact.
Miscari repetitive. Repetarea exasperata a anumitor miscari cu capul poate cauza stres excesiv la nivelul aparatului muscular si ligamentar al tractului cervical, rezultand dureri locale. Expertii definesc aceasta dinamica a leziunilor cu expresia „suprasarcina functionala”. Durerea cervicala din suprasolicitare functionala este tipica celor care practica activitati fizice precum inotul sau dansul, care implica miscari frecvente ale capului.
Mai rar, durerile de gat se datoreaza unei hernii cervicale, artrita, in special artroza cervicala (sau spondiloza cervicala) si artrita reumatoida, tumori ale coloanei vertebrale (ale vertebrelor sau ale maduvei spinarii), infectii, cum ar fi meningita, stres excesiv, fibromialgie, sindromul durerii miofasciale.
Rolul terapeutic al fizioterapiei si al altor tipuri de tratamente
Fara indoiala, kinetoterapie joaca un rol ccheie in recuperarea din toate acele situatii de durere cervicala caracterizate prin tensiuni, contracturi sau incordari ale muschilor gatului, sau chiar prin distorsiuni ale aparatului ligamento-articular al sectorului cervical. Practic, kinetoterapie pentru durerile de gat se bazeaza pe exercitii testate, capabile sa amelioreze simptomele si in unele cazuri chiar sa previna orice recidiva. De asemenea, elongatia este unul din cele mai apreciate tipuri de tratament, deoarece procedurile se fac intr-o forma continua sau intermitenta. Elongatia realizata la Bio Ortoclinic ofera un rezultat pozitiv aproape de fiecare data, rata de vindecare fiind de 90%.
Exercitiile pentru durerile de gat sunt, de asemenea, importante. Trebuie sa fie cat mai variate si au diferite obiective. Unele au ca scop intarirea si stabilizarea tractului cervical. Altele vizeaza promovarea flexibilitatii. Exercitiile pentru durerile de gat actioneaza asupra muschilor si articulatiilor gatului dar nu numai; la urma urmei, este de neconceput sa separam tractul cervical de restul corpului uman si sa-l tratam ca pe ceva separat. Astfel, tractul cervical este conectat la umar si coloana toracala. Exercitiile de intindere impotriva durerilor de gat sunt deosebit de utile pentru persoanele cu simptome dureroase datorate obiceiurilor posturale incorecte, cauzate de postura proasta la locul de munca, de la sport sau chiar in timpul repausului nocturn.
Ele sunt, de asemenea, o constanta in programele de reabilitare care vizeaza recuperarea pentru durerile cervicale din supraincarcare functionala sau traumatisme si cele care vizeaza gestionarea patologiilor precum artroza cervicala, boala degenerativa a discului, fibromialgia sau sindromul durerii miofasciale.
Tratamentele si excercitiile pot fi efectuate si in cazul herniilor de disc cervicale de intensitate usoara-moderata si in faza postoperatorie, dupa operatii la coloana cervicala. De remarcat, insa, ca, avand in vedere delicatetea si complexitatea conditiilor tocmai mentionate, executarea anumitor proceduri trebuie facuta doar la recomandarea stricta a medicului, iar exercitiile fizice trebuie sa aiba loc exclusiv sub supravegherea unui kinetoterapeut si numai dupa acordul medicului curant.