Ofensiva impotriva suspectilor Al-Qaida in Marea Britanie
Intr-una dintre cele mai importante operatiuni din Marea Britanie impotriva terorismului international, politia a arestat marti seara 13 persoane suspectate de implicare in “instigare la acte de terorism, pregatirea si executarea lor”. Suspectii, retinuti in baza legii cunoscute sub numele de “Terrorism Act 2000”, sunt de origine asiatica si doar cativa au cetatenie britanica. Operatiunea a fost coordonata de serviciile secrete si a fost declansata ca urmare a unor informatii despre intentia adeptilor organizatiei Al-Qaida de a comite atentate in Marea Britanie.
Chiar daca autoritatile spun ca nu exista “o legatura directa” intre arestarile facute in luna iulie in Pakistan, in urma carora s-au obtinut informatii “extrem de exacte” despre pericolul unor atentate pregatite de Al-Qaida impotriva Statelor Unite si Marii Britanii, comentatorii sugereaza cel putin o legatura “indirecta” intre datele obtinute din Pakistan si operatiunea politiei la Londra. Toti cei 13 suspecti retinuti in Marea Britanie erau ieri anchetati de Scotland Yard, iar politia continua perchezitiile in locuintele lor. “The Telegraph” aminteste ca dupa retinerea lui Mohammed Naeem Noor Khan in Pakistan, urmata de o serie de alte arestari, s-a aflat ca importantul lider Al-Qaida a vizitat Marea Britanie de sase ori, iar Scotland Yardul a fost insarcinat sa afle detaliile calatoriilor sale, inclusiv cine au fost oamenii de contact si unde a locuit in timpul sejururilor. Lovitura data celulei Al-Qaida din Pakistan a dus la descoperirea unor planuri pentru atacuri impotriva sectorului financiar american si a unor obiective importante din alte tari.
Astfel, la New York, Washington si in statul New Jersey nivelul de alerta a fost ridicat la “portocaliu”, reprezentand un grad de pericol foarte ridicat. “The New York Times” citeaza un responsabil al serviciilor secrete americane care spune ca informatiile obtinute sugereaza, cu putine urme de indoiala, ca organizatia lui ben Laden “se indreapta spre stadiul de executie a unor atacuri”.
Acuzata ca face un joc politic in detrimentul democratilor prin ridicarea nivelului alertei teroriste, pornind de la ideea ca informatiile obtinute din Pakistan sunt vechi, din 2000 si 2001, administratia americana s-a aparat anuntand ca informatiile mai noi nu au fost date publicitatii pentru a nu compromite operatiunile serviciilor de zadarnicire a unor eventuale atentate in SUA si in alte tari. Responsabili din serviciile secrete insista ca documentele gasite in Pakistan sunt foarte valoroase pentru combaterea actiunilor Al-Qaida, fiind vorba de documente de cate 20 de pagini, fiecare concentrat pe descrierea unui atac asupra unei singure tinte, scrise intr-o engleza perfecta. Concluzia este ca au fost intocmite de o persoana care a trait mult in Occident, “un adevarat profesionist, foarte meticulos”.
Cele mai citite articole
Noi masuri de securitate la Washington
Congresul SUA – baricadat cu blocuri de beton
Accesul camioanelor in zona Casei Albe va fi interzis
Autoritatile federale americane vor suplimenta masurile de securitate la Washington, restrictionand accesul camioanelor in zona Casei Albe si a Departamentului Trezoreriei din cauza riscului ca acestea sa fie folosite drept masina-capcana, informeaza Washington Post, in editia electronica de ieri. Agentii Secret Service si ai Departamentului pentru Securitate Interna au confirmat faptul ca sporirea masurilor de securitate din zona in care se afla sediul Departamentului Trezoreriei este discutata incepand de sambata, cand administratia Bush a anuntat modificarea nivelului de alerta terorista la anumite institutii financiare din Washington, New York si Newark.
Inca de marti, Politia Capitoliului, care asigura securitatea Congresului american, a amplasat blocuri de beton in zona sa de actiune, a verificat masinile si autobuzele si a intensificat controalele.
In apropierea sediilor Bancii Mondiale si Fondului Monetar International – identificate drept potentiale tinte ale unor atentate – nu mai este permisa parcarea vehiculelor, iar masinile au fost verificate cu ajutorul unui caine politist.
Un reprezentant al Politiei Capitoliului a declarat ca decizia referitoare la masurile sporite de securitate a fost luata pe baza informatiilor primite de la serviciile secrete si tinand cont de mai multi factori – valoarea de simbol a Capitoliului, tendinta retelei Al-Qaida de a ataca obiective care au mai facut obiectul unor atentate, importanta vehiculelelor-capcana pentru teroristi si avertismentele privind riscurile de atacuri inaintea alegerilor din noiembrie.