Niveluri ridicate de transaminaze (transaminita): Ce poți face pentru a le reduce

0
42

Transaminazele sunt enzime hepatice care ajută celulele ficatului să funcționeze, să descompună substanțele și să elimine toxinele din organism.

Transaminita, uneori numită și hipertransaminasemie, se referă la un nivel ridicat al acestor enzime. Când există prea multe transaminaze în ficat, acestea încep să se mute în fluxul sangvin. Alanin transaminaza și aspartat transaminaza sunt cele mai frecvente două transaminaze implicate în transaminită (1).

Majoritatea persoanelor cu niveluri ridicate de transaminaze nu cunosc acest fapt până când efectuează un test pentru funcția hepatică. Transaminita în sine nu produce simptome, dar de obicei poate indicat o afecțiune subiacentă. Prin urmare, medicul poate folosi rezultatul testului în calitate de instrument de diagnosticare (1).

Unele persoane pot avea, de asemenea, niveluri ridicate de transaminaze temporare fără nicio cauză la bază.

Cu toate acestea, deoarece transaminita poate fi un simptom al unor condiții de sănătate mai grave, cum ar fi boala hepatică sau hepatita, este important să cunoști ce poți face pentru a reduce nivelurile ridicate de transaminaze.

Cauzele nivelurilor ridicate de transaminaze

Conform studiilor, cele mai frecvente cauze ale transaminitei sunt bolile hepatice non-alcoolice și alcoolice (2).

Boala ficatului gras non-alcoolică

Această afecțiune se dezvoltă atunci când există o cantitate mare de grăsime în celulele hepatice (3).

Factorii de risc includ obezitatea și colesterolul LDL („rău”) ridicate, dar cauza exactă rămâne încă necunoscută.

Adesea nu există simptome în stadiul incipient al bolii, dar anumite persoane pot manifesta oboseală sau durere ușoară în zona superioară dreaptă a abdomenului.

În situațiile în care nu există un tratament corespunzător sau modificări semnificative în stilul de viață al unei persoane cu boala ficatului gras non-alcoolică, aceasta poate duce în cele din urmă la cicatrizare sau ciroză (4).

Boala hepatică alcoolică

Consumul excesiv de alcool poate duce la boli hepatice alcoolice.

Asemenea bolii ficatului gras non-alcoolic, în stadiile incipiente nu există de obicei simptome.

Cele mai citite articole

Cu toate acestea, în etapele ulterioare, manifestările bolii hepatice alcoolice pot include (3):

 • sânge în scaun sau vărsături;
 • confuzie;
 • somnolență;
 • icter (îngălbenirea pielii și a ochilor);
 • greață;
 • abdomen umflat;
 • glezne umflate;
 • pierdere inexplicabilă în greutate.

Cauze mai puțin frecvente

Cauzele mai puțin frecvente ale creșterii nivelurilor de transaminaze includ:

 • hepatită virală;
 • hemocromatoză;
 • leziuni hepatice induse de medicamente

Află mai multe despre ce sunt transaminazele, care este rolul lor și care sunt valorile normale pe blogul drmax.ro!

Cum poți reduce nivelurile ridicate de transaminaze

În funcție de cauza sau condiția subiacentă care provoacă creșterea nivelurilor de transaminaze, medicul îți poate indica diferite planuri de tratament care să amelioreze afecțiunea.

De asemenea, poți preveni transaminita sau poți reduce nivelurile ridicate de transaminaze, schimbându-ți stilul de viață (3):

 • adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase;
 • angajarea în mod regulat în activități fizice moderate;
 • menținerea unei greutăți optime;
 • tratarea promptă a infecțiilor virale;
 • gestionarea corespunzătoare a afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul sau hepatita autoimună, urmând planul de tratament prescris;
 • administrarea dozelor indicate de suplimente și medicamente;
 • consultarea unui medic specialist, în cazul în care un plan de tratament medicamentos cauzează nivelurile ridicate de transaminaze.

Prin urmare, o varietate de condiții, de la afecțiuni grave până la simple modificări în administrarea medicamentelor de zi cu zi, pot provoca creșterea nivelurilor de transaminaze. De asemenea, nu este neobișnuit ca unii oameni să manifesteze creșteri temporare ale acestor enzime hepatice.

Dacă un test pentru funcții hepatice arată că ai transaminită, este important să discuți cu un medic specialist pentru a exclude orice posibile cauze care pot sta la baza acesteia. Multe dintre afecțiunile subiacente pot duce la leziuni hepatice grave și chiar insuficiență hepatică dacă sunt lăsate netratate.

Disclaimer: Acest articol este redactat în scop informativ și nu înlocuiește un consult de specialitate. Adresează-te medicului pentru un consult amănunțit și un plan de tratament corespunzător.

Surse de informare:

(1) Christiano, D. (2018). What Causes Transaminitis? Medically Reviewed by MD Biggers, A. Transaminitis: Symptoms, Causes, and Treatment (healthline.com)

(2) OH, C.R., Hustead, T.R., Ali, S.M. & Pantsari, M.W. (2017). Middly Elevated Liver Transaminase Levels: Causes and Evaluation. American Family Physician, pp. 709 – 715. Mildly Elevated Liver Transaminase Levels: Causes and Evaluation | AAFP

(3) Leonard, J. (2023). What causes high transaminase levels, and what can be done to lower them? Medically Reviewed by DO Arquilla, E. Transaminitis (elevated transaminases): What is it and causes (medicalnewstoday.com)

(4) MacGill, M. (2023). What to know about nonalcoholic fatty liver disease. Medically Reviewed by MD Soliman, M. Nonalcoholic fatty liver: Symptoms, causes, treatment, and outlook (medicalnewstoday.com)

Cele mai citite articole

Leave a reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!