Istoria sticlei. Cine a inventat si cand a fost descoperita sticla

0
2276

Istoria sticlei. Cine a inventat si cand a fost descoperita sticla

Oamenii au folosit sticla naturala, in special obsidian (sticla vulcanica) inainte sa invete cum sa faca sticla. Obsidianul a fost folosit pentru productia de cutite, varfuri de sageata, bijuterii si bani.

Vechiul istoric roman Pliniu a sugerat ca, comerciantii fenicieni au facut primul pahar in regiunea Siriei in jurul anului 5000 BC. Insa, conform dovezilor arheologice, primul om care a fabricat sticla a fost in Mesopotamia de Est si in Egipt in jurul anului 3500 BC, iar primele vase de sticla au fost facute in aproximativ 1500 BC in Egipt si Mesopotamia. Pentru urmatorii 300 de ani, industria sticlei a crescut rapid si apoi a scazut. In Mesopotamia a fost reinviata in 700 BC si in Egipt in anii 500 i.Hr. Pentru urmatorii 500 de ani, Egiptul, Siria si celelalte tari de-a lungul coastei de est a Marii Mediterane au fost centre pentru fabricarea sticlei.

La inceput a fost foarte greu si lent pentru fabricarea sticlei. Cuptoarele de topire a sticlei erau mici, iar caldura pe care o produceau nu era suficienta pentru a topi sticla. Dar in secolul I i.Hr., mesterii sirieni au inventat teava de suflare. Aceasta descoperire revolutionara a facut productia de sticla mai usoara, mai rapida si mai ieftina. Productia de sticla a inflorit in Imperiul Roman si s-a raspandit din Italia in toate tarile aflate sub stapanirea sa. In anul 1000 d.Hr., orasul egiptean Alexandria a fost cel mai important centru de fabricare a sticlei. In intreaga Europa, arta miraculoasa de a face vitralii in biserici si catedrale de pe continent a atins inaltimea in cele mai fine ferestre ale catedralei Chartres si Canterbury produse in secolele XIII si XIV.

Istoria sticlei

Cele mai citite articole

Primul geam cunoscut oamenilor din epoca de piatra, care a fost folosit pentru fabricarea armelor si obiectelor decorate, a fost obsidianul, sticla vulcanica neagra. Cel mai cunoscut geam fabricat de om dateaza din jurul anului 3500 BC, cu descoperiri in Egipt si Mesopotamia de Est. Descoperirea sticlei in jurul secolului I i.Hr. a fost o descoperire majora in producerea sticlei.

Inventia sticlei

Sticla a fost fabricata pentru prima data in lumea antica, dar nu se stiu prea multe despre primele eforturi ale omului de a face sticla. Amulete si perle solide au fost facute in Mesopotamia pana la 2500 BC. Ulterior, fabricarea sticlei a fost dezvoltata in Egipt in jurul anului 1500 BC.

Fabricarea sticlei

V-ati intrebat vreodata cum se face sticla? Care sunt ingredientele sticlei? Cate tipuri de sticla ex…

Mai multe informatii pe wta

Cele mai citite articole