Friteuze profesionale electrice sau pe gaz, de calitate, pentru produse variate

0
1738

Friteuzele profesionale reprezintă echipamente extrem de importante în multe bucătării HoReCa din țara noastră. Cu ajutorul lor se pot găti foarte rapid tot soiul de alimente: de la cartofi prăjiți și pește, chifteluțe, până la gogoși și alte minuturi cu umpluturi interesante.

Friteuzele sunt folosite așadar pentru a găti multe alimente rapide și a le face crocante.

Principalele tipuri de friteuze profesionale: similitudini și diferențe

Asemănări

Aceste echipamente sunt formate de obicei dintr-un recipient sau două în care este plasat uleiul. Ele folosesc drept sursă de căldură gazul sau electricitatea.

Majoritatea acestor dispozitive au un coș din plasă de sârmă pentru a facilita scoaterea produselor prăjite. Există și modele de friteuze unde trebuie folosit un skimmer (adică un soi de polonic/lingură mare cu multe găurele) ce permite scurgerea uleiului din baia de prăjire a alimentelor.

Friteuzele electrice au un termostat pentru a opri sursa de căldură, atunci când se atinge temperatura dorită.

Un mare avantaj al unei friteuze, fie ea electrică sau pe gaz, este faptul că mirosul nu se impregnează în produsele vecine, deoarece procesul în sine durează de regulă extrem de puțin, comparativ cu o prăjire clasică, la tigaie.

În sinteză, aceste echipamente profesionale au adesea cronometre cu alarmă sonoră, dispozitive automate pentru ridicarea și coborârea coșului în și din ulei, sisteme care împiedică firimiturile alimentare să rămână în interior și să se ardă, sisteme de ventilație speciale pentru a reduce mirosurile rezultate prăjirii, filtre de ulei care prelungesc durata de folosire a acestuia și un control mecanic sau electronic al temperaturii.

În general, friteuzele profesionale sunt realizate din oțel carbon sau oțel inoxidabil.

Deosebiri

Cele mai citite articole

În raport de sursa de căldură ele se împart în friteuze pe gaz și friteuze electrice.

Modelele de friteuze profesionale se diferențiază în funcție de particularitățile zonei unde se adună sedimentele alimentare care sunt rezultate în timpul gătirii cu ajutorul uleiului încins. Mai exact a zonei reci, denumită astfel, deoarece ea nu este la fel de fierbinte ca zona de prăjit propriu-zisă.

Friteuze profesionale pe gaz sau friteuze electrice?

Tipurile de friteuze HoReCa moderne oferă un grad de eficiență energetică îmbunătățită, care se datorează parțial sistemelor de transfer de căldură mai bun. Există și utilaje profesionale de acest gen care au încălzire cu infraroșu sau încălzire prin convecție. Deși sunt extrem de performante, ele sunt mai scumpe, decât friteuzele clasice care funcționează cu gaz sau electricitate.

Există multe modele de prăjitoare pe gaz sau electrice și fiecare are propria sa particularitate.

Friteuzele electrice sunt populare pentru restaurantele tradiționale sau unitățile fast food, datorită mobilității lor. Ele pierd mai puțină căldură, decât friteuzele pe gaz, deoarece elementele lor de încălzire sunt cufundate în ulei și au un timp de recuperare a temperaturii mai rapid între ciclurile de prăjire.

În schimb, friteuzele pe gaz se încălzesc mai repede și la o temperatură mai mare de gătit decât prăjitoarele electrice. Ele pot fi alimentate cu gaz natural sau propan, ambele fiind, în general, surse de energie mai puțin costisitoare, decât electricitatea. Doar că de regulă sunt fixe, fiind conectate la rețeaua de gaz a bucătăriei, foarte rar la o butelie.

În bucătăriile profesionale se utilizează în ultima vreme din ce în ce mai mult friteuzele electrice, de aceea, e nevoie a se respecta în principal două reguli de bază:

1. înainte de a porni friteuza, personalul din bucătărie trebuie să se asigure că va fi conectată la o sursă de curent cu o tensiune compatibilă;

2. trebuie să se curețe întotdeauna interiorul friteuzei înainte de a pune materiile prime la prăjit în ulei.

Cei interesați pot găsi friteuze performante pentru unitățile lor la TC Romania Crown Cool, unul dintre distribuitorii de marcă în materie de echipamente HoReCa din țara noastră.

Cele mai citite articole