De la ata cusut simpla la ata cusut cerata: o poveste interesanta!
Cand admiram o piesa vestimentara frumoasa sau un produs de marochinarie, ar trebui sa ne gandim putin si la toata munca depusa in proiectarea ei. In primul rand, ganditi-va cata ata de cusut trebuie folosita pentru a realiza produsul respectiv. In zilele noastre, totul se face mecanic si nu ne mai facem timp sa apreciem diferitele aspecte care intra in joc. Ata de cusut este un element fara de care nimic nu ar fi posibil cand vine vorba de haine, incaltaminte si genti. De la ata cusut simpla la ata cusut cerata, vom vedea atat istoria, cat si tipurile de ata de cusut existenta.
Originea si transformarea atei de cusut
Fabricarea atei sau a firului de cusut are in spate o intreaga poveste si depinde de materialul folosit. Trebuie sa facem o distinctie intre firele de origine vegetala (cum ar fi bumbac, canepa, in, urzica etc.), firele de origine animala (cum ar fi lana, matase), firele sintetice mai moderne (cum ar fi poliesterul, acrilul, spandexul). Nu trebuie sa uitam nici de firele metalice (cum ar fi aurul si argintul pentru fabricarea panglicilor, impletiturile de garnitura sau fierul de calcat pentru fabricarea zale). Geniul artizanal al stramosilor nostri a constat in transformarea fibrelor lungi sau scurte din aceste materiale in fire.
Se spune ca ata a aparut in paleolitic ca un snur creat cu fibre vegetale sau piele de animal care a fost taiata in fasii subtiri. Mai tarziu, in Europa Centrala, a inceput sa fie tesute haine cu ideea de a acoperi corpul. Tehnica s-a raspandit in Egipt, unde au folosit de fapt fibre vegetale sau lana animala pentru a crea tesaturi de inalta calitate, iar unele modele se pastreaza si astazi. Oamenii au inventat doua unelte ancestrale foarte eficiente: fusul si caierul. Initial, fusul era doar o tija obisnuita de lemn de 20 pana la 25 cm. Pentru a-si activa rotatia mentinandu-l vertical, a fost introdus intr-o mica piatra rotunda strapunsa in mijloc, spirala fusului. Dificultatea consta in a da o grosime regulata firului cu degetele inainte de a-l infasura pe bobina. Asa s-a dezvoltat torsul.
Se spune ca „torsul” este o metoda terapeutica excelenta de combatere a stresului. Pastorii si ciobanitele au excelat in arta torsului. Inainte de a toarce lana (de exemplu), mai intai era necesar sa fie descurcata pentru a pune firele in directia corecta, ceea ce a facilitat o filare mai rapida, iar apoi lana trebuia pieptanata pentru a face sa cada impuritatile. Astfel, firele erau curate si gata pentru a fi folosite. Caierul era un bat, cel mai adesea atasat de centura, care servea drept mediu de depozitare a fibrelor de lana.
In China, s-a dezvoltat firul de matase si in cele din urma s-a raspandit in tari precum India, Persia sau Grecia, devenind un articol de lux.
Astazi putem conta pe o mare varietate de fire de ata pentru cusut, fiecare cu o utilizare speciala pentru a profita la maximum de proiectele si creatiile din moda si nu numai.
Sfaturi pentru alegerea atei de cusut:
Cele mai citite articole
Alegeti intotdeauna ata de calitate: alegerea unui brand de ata de cusut recunoscut va fi intotdeauna o garantie de calitate. Tipurile de ata de cusut de la metalo.ro promit calitate si finisaje garantate.
Ce fire de cusut trebuie sa alegem in functie de tesaturi?
Daca materialul este sintetic sau mixt (poliester si bumbac), este indicat sa folosim fire de poliester. Daca materialul este natural, este important sa folosim fire de bumbac sau in. Trebuie sa vedem care este grosimea firului, cu cat este mai gros, cu atat va fi mai puternic, dar va avea si mai mult volum. Si daca firul de ata este prea subtire, se poate rupe. De cele mai multe ori, se recomanda utilizarea unui fir de greutate medie.
Tipuri de ata de cusut
Stiti ca exista diferite tipuri de cusaturi pe masina? Acelasi lucru se intampla cu tipurile de ata de cusut. Exista o mare varietate de fire de ata pentru cusut manual si pentru masina de cusut si cunoasterea lor ne va ajuta sa prevenim ruperea firului in timp ce lucram cu el.
- Ata generica: Cunoscuta si sub denumirea de terilena, este si cea mai utilizata pentru ca va permite sa coaseti tot felul de tesaturi, atat la masina, cat si manual. Realizata din poliester, aceasta este intarita, ceea ce o face foarte practica, accesibila si usor de gasit in multe culori. Cu acest fir puteti coase perdele, haine etc.
- Ata de bumbac: Este din bumbac, desigur, iar din moment ce nu este la fel de rezistenta ca firele de poliester, nu este indicat sa o folosesiti la masini de cusut, ci doar la mana, deoarece se rupe usor.
- Ata de brodat: sunt de obicei din bumbac, raion sau chiar metal. Este disponibila in bobine si exista grosimi diferite pentru a se potrivi cu munca noastra.
- Ata elastica: Ideala pentru cusut costume de baie, imbracaminte sport sau tesaturi precum lycra. In plus, este o necesitate pentru a tine cu usurinta cusaturile.
- Ata de nailon: Este ideala pentru cusaturi mai dificile deoarece este un fir fin si rezistent.
- Ata de sfoara: Acesta este un fir puternic, gros, care este folosit pentru a finisa cusaturile sau a coase nasturi, deoarece da un pic de volum acelei cusaturi. Este utilizat pe scara larga in tivirea blugilor sau panzei.
Fir de matase: Este ideal pentru coaserea tesaturilor matasoase desi pretul sau este mai mare. Este oarecum alunecos, dar ofera un finisaj luminos si decorativ distinctiv, facandu-l o alegere buna pentru articole de lenjerie intima sau articole care necesita un finisaj decorativ.
Ata de bumbac: Se gaseste astazi intr-o gama larga de culori, exista grosimi diferite, dar cea mai comuna este de 50. Se recomanda a fi folosita pentru imbracaminte din bumbac, tesaturi naturale, alergii persoanelor etc. Ata de bumbac mai poate fi si cerata.
Cu aceste informatii, va va fi mai simplu sa alegeti ata.