Ce trebuie sa stii despre scutece

0
300

Alegerea scutecelor este o optiune a parintilor, in functie de nevoile si obiectivele familiei. De exemplu, unii parinti stiu de la inceput ca  doresc confortul scutecelor de unica folosinta, in timp ce alti parinti opteaza pentru scutecele de panza (in principal din considerente legate de protectia mediului, este nevoie de mai mult timp pentru ca un scutec de unica folosinta sa se descompuna). Indiferent insa de optiunea sau de motivele care stau la baza alegerii, este important sa iei decizia fiind informat. In acest articol iti spunem tot ce trebuie stii despre scutece (1).

Cele mai citite articole

 

Scutece de panza vs. scutece de unica folosinta

Scutecele de panza vin intr-o varietate de modele si sunt mai accesibile decat scutecele de unica folosinta. Cu toate acestea, ele necesita o investitie mai mare. De asemenea, daca optezi pentru scutecele de panza trebuie sa te asiguri ca schimbi scutecele in mod regulat, pentru a evita eruptia cutanata cauzata de purtarea scutecului. In cazul scutecelor de panza este nevoie de timp in plus pentru curatarea si igienizarea scutecelor, precum si de consum suplimentar de energie si apa, dar exista multiple beneficii ale folosirii scutecelor de panza:

  • costa mai putin pe termen lung;

  • mediul se protejeaza mai bine;

  • sunt mai usor de suportat de bebelusii cu pielea sensibila.

Pe de alta parte, cel mai important beneficiu al scutecelor de unica folosinta tine de faptul ca nu necesita spalare. Dezavantajele sunt insa mai multe: ingredientele pot irita pielea sensibila a bebelusului si nu se descompune usor in mediu. Sunt 2 aspecte importante care trebuie analizate inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste tipul de scutec: materialul acestuia si confortul bebelusului.

Ingrediente si materiale

Motivul pentru care se opteaza pentru scutecele de panza poate fi captuseala interioara care este facuta adesea din bumbac, bambus sau ale tesaturi naturale. Spre deosebire, scutecele de unica folosinta pot contine ingrediente sau substante chimice care ar putea irita pielea sensibila a bebelusului.

In cazul in care observi roseata, sau alte semne de disconfort este bine sa utilizezi scutece de panza, pentru a vedea daca exista o diferenta. In acelasi timp, trebuie sa retii ca si scutecele de panza pot provoca iritatii, mai ales in cazul in care scutecul nu este schimbat la timp.

De asemenea, este important de stiut ca in cazul in care bebelusul dezvolta o eruptie cutanata care trebuie tratata cu unguente, se recomanda folosirea scutecelor de unica folosinta pentru o perioada de timp, pana cand infectia este vindecata (2). 

Confortul bebelusului

In mod evident, scutecul de unica folosinta este mai usor de folosit, trebuie doar aruncat cel murdar si inlocuit cu altul curat. Sunt foarte multi parinti care sustin ca si scutecele de panza sunt usor de folosit, odata ce ai invatat cum sa faci asta, mai ales ca scutecele de panza din prezent sunt mult mai bune calitativ decat cele de altadata. Scutecele de panza de astazi sunt facute in asa fel incat sa se potriveasca bebelusului si au benzi de prindere in jurul taliei si picioarelor. Trebuie retinut insa ca scutecele de panza nu sunt la fel de absorbante ca si cele de unica folosinta, prin urmare bebelusul va trebui schimbat mai des.

Recomandari privind schimbarea scutecului

  • Spala-te pe maini de fiecare data inainte si dupa ce schimbi scutecul.

  • Copilul trebuie sa se afle pe o suprafata plana si trebuie tinut in orice moment cu o mana sau cu o curea de siguranta pentru a-l pastra pe spate.

  • Nu-ti lua niciodata ochii de pe copil.

  • Dupa ce ai indepartat scutecul vechi, sterge pielea bebelusului intre pliuri, cu un servetel cald, neparfumat (3). 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Huggies.com, „Diapering 101: Everything you need to know about diapers”: https://www.huggies.com/en-us/resources/parenting/everyday-diaper-tips/learn-how-to-change-a-diaper

  2. Mom.com, „Diapers 101: All the basics you need to know”: https://mom.com/baby/diapers-101-all-the-basics-you-need-to-know

  3. Verywellfamily, „Cloth diapers 101: What you need to know”: https://www.verywellfamily.com/what-to-know-about-cloth-diapers-4177513

Cele mai citite articole