Ce sunt și care este scopul suplimentelor alimentare?
Piața suplimentelor alimentare s-a extins foarte mult, acestea fiind disponibile într-o varietate foarte mare pe rafturile farmaciilor, magazinelor naturiste și chiar a supermarketurilor.
Pentru că sunt accesibile fără prescripție medicală, consumatorii trebuie să fie bine informați înainte de a alege să utilizeze un astfel de produs. Pe lângă potențialele beneficii, trebuie luate în considerare riscurile și contraindicațiile.
Iată ce trebuie să știi despre suplimentele alimentare și utilizarea acestora.
Ce sunt suplimentele alimentare?
Conform Legii 56/2021 privind suplimentele alimentare, în această categorie intră produsele care conțin:
- Vitamine, minerale sau amestecuri ale acestor substanțe nutritive
- Extracte vegetale (din plante, alge, ciuperci sau altele) sau animale (cum ar fi colagenul din vită)
- Produse ale stupului (de exemplu propolis, lăptișor de matcă)
- Alți nutrienți cu efect fiziologic/nutrițional – aminoacizi, enzime, compuși bioactivi antioxidanți, prebiotice, probiotice, postbiotice, sinbiotice, acizi grași esențiali sau alte substanțe biologic active.
Acestea se găsesc sub diferite forme, cum ar fi pulbere, capsule, comprimate, lichid, fiole, flacoane cu picurător. Se administrează în cantități măsurate, conform dozei recomandate pe ambalaj de către producător.
Suplimentele alimentare se comercializează în principal în magazine naturiste și farmacii, inclusiv în cele online, cum ar fi în secțiunea de suplimente alimentare de pe siteul drmax.ro.
Scopul suplimentelor alimentare
Cele mai citite articole
Suplimentele alimentare au scopul de a completa dieta, de a susține anumite funcții fiziologice sau de a aduce anumite beneficii potențiale, demonstrate științific. Spre exemplu:
- Vitamina D și calciul pot ajuta la menținerea sănătății oaselor (1).
- Acidul folic administrat în sarcină poate scădea riscul unor malformații congenitale (1).
- Acizii grași Omega-3 pot fi benefici pentru sănătatea cardiovasculară (1).
De asemenea, un astfel de produs poate avea rol adjuvant în asociere cu tratamentul medicamentos, atunci când este recomandat de medic.
În contextul unor deficiențe nutriționale decelate prin analize de sânge, suplimentele alimentare pot fi recomandate de către medic. Acestea pot fi indicate inclusiv în cazul persoanelor cu o alimentație săracă în anumite substanțe nutritive.
Este important de reținut faptul că acestea nu se utilizează în scopul tratării, vindecării sau prevenirii unei afecțiuni. De asemenea, acestea nu înlocuiesc un regim alimentar sănătos. O dietă echilibrată poate furniza toți nutrienții necesari organismului.
Sfaturi utile
Următoarele aspecte sunt, de asemenea, importante când vine vorba de administrarea acestor produse:
- Informează-te din surse de încredere cu privire la efectele unui anumit supliment în organism. Cere sfatul medicului sau verifică literatura de specialitate.
- Anumite suplimente alimentare pot interacționa cu unele medicamente, diminuându-le efectele. Spre exemplu, cele cu vitamina K pot scădea efectul anticoagulantelor, cele cu sunătoare reduc efectul multor tipuri de medicamente, iar cele cu anumiți antioxidanți pot diminua eficacitatea chimioterapiei în cancer (1).
- Respectă doza recomandată, deoarece depășirea acesteia poate duce la toxicitate. Trebuie luat în considerare și aportul nutritiv din dietă, pentru a evita dozele toxice (1).
- Multe dintre acestea nu sunt recomandate în sarcină, alăptare și copiilor (1). Unele sunt contraindicate și pacienților cu anumite afecțiuni.
- Nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.
Așadar, suplimentele alimentare trebuie utilizate cu precauție. Cere recomandarea medicului și nu uita să citești cu atenție prospectul produsului.
Referințe:
- “Office of Dietary Supplements – Dietary Supplements: What You Need to Know.” Nih.gov, 2020, ods.od.nih.gov/factsheets/WYNTK-Consumer/. Accessed 3 June 2022.