Ce semnifica coliva si cum o putem prepara?

0
1504

Organizarea inmormantarii prin servicii funerare sau a unei pomeniri presupune mai multe aspecte care trebuie luate in seama. In primul rand trebuie sa comunicati cu preotul pentru stabilirea zilei si orei. Dupa, va puteti ocupa de toate pregatirile pentru ziua respectiva. Principalele elemente care nu trebuie sa lipseasca sunt: coliva, colacul sau prescurile, vinul, lumanarile, tamaia si carbunele.

In ceea ce priveste coliva, aceasta reprezinta o expresie a credintei in viata vesnica si inviere. Coliva poate fi considerata o alegorie, fie a trupului uman doarece este facuta din grau fiert si indulcita cu miere sau zahar, un aliment principal din dieta noastra, fie a invierii deoarece pentru a rodi, bobul de grau este ingropat in pamant. Utilizata la inceput drept aliment, datorita proprietatilor nutritive ale graului, aceasta a devenit esentiala in pomenirea mortilor abia in secolul al IV-lea, fiind introdusa de Sfantul Teodor Tiron.

Cum pregatim coliva?

Conform traditiei, femeile sunt cele care se ocupa de pregatirea acestui aliment. Exista mai multe retete de coliva care va stau la dispozitie, dintre care o puteti alege pe cea pe care o considerati potrivita. Diferentele imprima fiecarei retete un caracter regional. Totusi, daca este prima data cand o pregatiti, va puteti orienta catre reteta traditionala, cu care nu veti da niciodata gres.

Pentru aceasta veti avea nevoie de:

  • Jumatate de kilogram de arpacas,
  • 375 de grame de zahar,
  • Aproximativ 250 de grame de nuci macinate,
  • Esenta de vanilie sau rom, dupa preferintele dumneavoastra,
  • O cana si jumatate de pesmet obtinut din paine alba,
  • O lingurita de sare,
  • Bomboane/ fondante/ cocos/ cacao/ etc. pentru ornat.

Pasii pe care trebuie sa ii urmati in prepare sunt extrem de simpli

In primul rand, graul trebuie curatat si spalat. Acesta trebuie pus intr-o oala si acoperit cu apa. Dupa se pune la fiert pentru cel putin o ora, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi de vas.

Dupa o ora, focul trebuie inchis, iar oala acoperita cu un prosop. Dupa aproximativ patru ore, va fi adaugat zaharul, esenta si sarea. Cand se obtine o compozitie inchegata, focul poate fi oprit. Dupa ce totul s-a racit, pot fi adaugate nucile. 

Ulterior, intreaga compozitie trebuie modelata pe o farfurie asa cum va doriti sa arate. Dupa ce este uniforma, puteti cerne pesmetul deasupra pentru a arata frumos. Ultimul pas este decorul. In functie de ce are la dispozitie fiecare, coliva trebuie ornata cu o cruce.

Produsul final se depoziteaza la frigider pana la servire.

Aceasta reteta simpla va va usura cu siguranta munca. O inmormantare sau o pomenire inseamna deja multe pregatiri si sarcini care trebuie realizate. Prepararea colivei trebuie sa fie cat mai simpla pentru a te putea organiza eficient si a pune fiecare detaliu la punct. Spor la gatit!

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Leave a reply