Au fost descoperite planurile unui atentat impotriva aeroportului londonez Heathrow

0
1671

Informaticianul arestat in Pakistan in luna iulie este unul dintre principalii organizatori ai retelei teroriste Al-Qaida si a coordonat planificarea unui atentat impotriva aeroportului londonez Heathrow, a declarat un reprezentant al serviciilor pakistaneze de securitate, citat de AFP. Mohammad Naeem Noor Khan, in varsta de 25 de ani, alias Abu Talha, arestat la 12 iulie, la Lahore, in estul Pakistanului, “face parte din conducerea directiei de operatiuni externe a organizatiei Al-Qaida”, pentru capturarea lui fiind oferita suma de cinci milioane de dolari, a declarat sursa citata.

Naeem Khan este creatorul unor pagini de Internet si al unor coduri de comunicatii prin curier si a fost direct implicat in planificarea atentatului care urma sa aiba loc la Londra, a adaugat oficialul pakistanez. “El a fost implicat, cu ceva timp in urma, in planificarea unui atentat asupra aeroportului Heathrow si era cautat de mai mult timp de autoritatile americane”, a spus el, fara a preciza data la care urma sa aiba loc atacul de la aeroportul britanic.

Ministrul pakistanez de Interne, Haisal Saleh Hayat, a declarat ca 18 presupusi membri ai organizatiei teroriste au fost arestati cu trei saptamani in urma in estul Pakistanului. Printre persoanele arestate la vremea respectiva se numara si Ahmad Khalfan Ghailani, un presupus membru Al-Qaida care a facut marturii despre pregatirea unor atentate impotriva unor lideri pakistanezi sau a unor obiective vulnerabile. Ghailani, inculpat in Statele Unite pentru atentatele comise in 1998, la ambasadele americane din Tanzania si Kenya, a fost arestat la 25 iulie in orasul Gujarat, situat la 160 de kilometri sud-est de Islamabad. El a declarat ca noi atacuri urmau sa aiba loc la periferia Islamabadului, pentru a razbuna operatiunile pakistaneze impotriva membrilor Al-Qaida din zonele tribale de la granita cu Afganistanul.

Cele mai citite articole

Unul dintre suspecti este un important agent de politie, responsabil pentru organizarea calatoriilor oficialilor provinciei Punjab si este acuzat ca a furnizat informatii gruparilor teroriste. “Politistul a fost implicat in activitati islamiste extremiste si are legaturi cu reteaua Al-Qaida”, a declarat Salim Dogar, comandantul politiei din Lahore.

De asemenea, la inceputul acestei saptamani, autoritatile pakistaneze l-au mai arestat pe nigerianul Mohammed Salman Eisa, care a fost retinut la Lahore, cand incerca sa se imbarce, cu ajutorul unor documente de identitate false, intr-un avion cu destinatia Emiratele Arabe Unite. Un alt suspect, despre care se crede ca este un sirian pe nume Juma Ibrahim, a fost retinut la sfarsitul saptamanii trecute tot in apropiere de Lahore.

Autoritatile de la New Delhi au apreciat ca arestarile reprezinta o noua lovitura in lupta impotriva retelei Al-Qaida si au dus la obtinerea unor “informatii importante”, care “au fost puse la dispozitia prietenilor Pakistanului”.

Cele mai citite articole

Leave a reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!