4 tipuri de pietre utilizate în construcții și ce trebuie să știi despre ele

0
154

De-a lungul timpului, unele materiale de construcții au demonstrat că pot fi folosite fără probleme în diferite proiecte și că ele aduc un aport major acestora, atât la nivel estetic, cât și în ceea ce privește rezistența. Află care sunt cele mai des utilizate tipuri de piatră în construcții, dar și care sunt etapele în care acestea pot fi folosite. 

Bazaltul

Rocile bazaltice sunt cunoscute pentru rezistența lor foarte bună, mai ales în cazul expunerii la diferiți factori climatici și intemperii. Bazaltul poate fi folosit pentru o varietate de lucrări, de la placări interioare de pardoseli, la placări exterioare la nivelul teraselor și aleilor. Bazaltul este un material de culoare gri, gri-antracit, iar aspectul său este deosebit de potrivit mai ales în cazul lucrărilor de exterior acolo unde se încearcă păstrarea unui aspect cât mai natural. Poți găsi bazalt la preț avantajos în magazinele specializate, cum ar fi piatraonline.ro, alături de alte tipuri de piatră naturală folosită de asemenea pentru o gamă amplă de lucrări. 

Bazaltul are așadar o utilitate practică foarte mare, iar un aspect particular al acestui material este acela că din rocile bazaltice, prelucrate în primă fază, ia naștere produsul folosit și pentru izolări termice, mai cunoscut sub numele de vată bazaltică.

Marmura

Marmura este unul dintre cele mai elegante materiale de construcții, fiind o rocă naturală cu o frumusețe aparte. Marmura nu prezintă aspectul granulat al granitului, ci are un aspect fluid, cu o venatură unică. 

În general, marmura are culori deschise, ușor pastelate, însă există și tipuri mai speciale, cum ar fi cea de culoare verde smarald sau neagră. 

Cele mai citite articole

Marmura poate fi folosită pentru placarea suprafețelor interioare și exterioare. De cele mai multe ori, este preferată la interior pentru că poate înfrumuseța spațiile, iar efectul este mult mai vizibil. Pot fi realizate trepte, contratrepte, șeminee, glafuri sau blaturi din marmură, acestea având o durabilitate bună și o rezistentă mare în timp. 

Granitul

Unul dintre cele mai frumoase materiale naturale ce pot fi folosite pentru construcții este granitul. Acest material este o rocă dură, cu rezistențe mecanice mari și o frumusețe deosebită. Ca și marmura, granitul poate fi folosit pentru o varietate de lucrări, atât la interior, cât și la exterior. 

Pentru că nu se decolorează, dar și pentru că nu se zgârie cu ușurință, granitul poate fi folosit și în cazul suprafețelor expuse la razele directe ale soarelui. Granitul este un material care rezistă foarte bine și la cicluri de îngheț-dezgheț, motiv pentru care este foarte potrivit chiar și pentru zone expuse în mod constant la intemperii. 

Ardezia

Atunci când se dorește un aspect unic și special, ardezia este piatra naturală perfectă pentru amenajări de orice tip. Cel mai adesea, ardezia este folosită pentru zona exterioară a locuinței, mai exact pentru placarea suprafețelor de terasă sau pentru acoperirea aleilor.

Ardezia poate fi folosită și pentru interior, datorită unui aport substanțial la nivel de aspect și rezistență.

Fiecare dintre aceste tipuri de roci naturale are beneficiile lor, iar din acest motiv este important să știi care sunt lucrările pe care urmează să le realizezi pentru a înțelege exact ce tip de piatră naturală să alegi. Rezistența și frumusețea acestor roci naturale reprezintă avantaje majore, motiv pentru care sunt o opțiune perfectă pentru lucrările de construcții. 

Cele mai citite articole