4 lucruri inedite pe care nu le știai despre ceasuri

0
1993

4 lucruri inedite pe care nu le știai despre ceasuri

Ceasurile sunt și vor fi întotdeauna un simbol al istoriei, ceea ce înseamnă că există o mulțime de evenimente istorice legate de ceasuri. Progresul pe care omenirea l-a înregistrat în ceea ce privește capacitatea de a măsura timpul așa cum o facem astăzi a fost o evoluție de la un sistem care era abia a doua prioritate în evul mediu. Acest lucru s-a datorat lipsei de tehnologie în comparație cu zilele noastre, când punctualitatea poate fi un element esențial când urmează să ocupi un loc de muncă la care ai visat întotdeauna.

Dacă sunteți genul de persoană căreia îi place să învețe fapte noi în fiecare zi sau care are un interes deosebit pentru ceasuri, iată câteva fapte interesante despre ceasuri pe care probabil nu le știați.

  1. Ceasurile de buzunar au fost cele care au dominat piața

Ceasul de buzunar aproape că a dispărut cu totul din lumea modernă, dar acum câteva sute de ani domina piața. De fapt, ceasurile de mână au fost purtate foarte rar până acum vreo 100 de ani. Deși par mai arhaice și mai puțin funcționale, probabil că ai fi avut unul dacă ai trăi în secolul al XIX-lea.

  1. Primul ceas din lume a fost de fapt o bucată de piatră

Deși istoricii cred că sumerienii au fost primii care au calculat trecerea timpului în anul 2000 î.Hr., cele mai vechi dovezi ale utilizării unui obiect fizic pentru a măsura timpul provin de la vechii egipteni. Aceștia au cioplit un obelisc mare, din piatră, care era plasat într-o anumită locație. Pe măsură ce soarele se mișca pe cer, la fel se întâmpla și cu umbra pietrei. Egiptenii estimau calculul timpului în funcție de lungimea și direcția acestei umbre.

  1. Ceasurile de mână au fost create inițial pentru femei

Cele mai citite articole

În lumea modernă, aproape toată lumea poartă ceasuri de mână. În trecut, acest lucru nu era deloc așa. După cum am menționat mai sus, ceasurile de buzunar au dominat industria mult timp. Când a apărut ceasul de mână, scopul său principal a fost să înfrumusețeze încheietura mâinii femeilor, care în general nu purtau ceasuri de buzunar. Abia după câteva decenii bărbații au decis că și-ar dori și ei ceasuri la încheietura mâinii.

  1. Au ajuns în spațiu și pe lună

S-au scris romane întregi despre cursa dintre ruși și americani de a ajunge în spațiu în secolul XX, dar un lucru care este rar menționat este referitor la ceasurile pe care le purtau astronauții. Dacă nu știți, de fapt, rușii au ajuns primii în spațiu. Când au făcut-o, astronauții lor purtau ceasuri Strela. Când SUA au văzut că Rusia a ajuns în spațiu, și-au intensificat cercetările. Rezultatul a fost că americanii au ajuns primii pe Lună. Ceasul purtat de astronauții lor a fost Omega Speedmaster.

 

 

 

Cele mai citite articole