10 avantaje si dezavantaje ale retelelor sociale

0
171

Retelele de socializare fac deja parte din rutina noastra zilnica in mod natural, lucru care in urma cu doar cativa ani era de neconceput. Milioane de utilizatori au un profil pe Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat si multe alte platforme. Toate sunt diferite, dar le permit utilizatorilor sa ramana in contact cu prietenii lor, sa cunoasca oameni noi, sa gaseasca si sa partajeze continut interesant si multe alte lucruri.

Prin urmare, este interesant de stiut care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale retelelor sociale pentru utilizatori si despre asta vom discuta in continuare.

Avantajele si dezavantajele retelelor sociale

Cele mai citite articole

Avantajele retelelor sociale

 1. Ele permit crearea de comunitati pentru a face schimb de comunicare si interese comune pe tot felul de subiecte. In acest fel, este posibil sa ne conectam cu oameni de aceleasi interese intr-un mod simplu.
 2. Ele pot ajuta la a avea mai multe oportunitati profesionale , precum si in cautarea unui loc de munca. Retineti ca acestea sunt canalul perfect pentru a va dezvolta marca personala. 
 3. Ele faciliteaza relatiile, astfel incat sa putem intalni oameni din toata lumea, contribuind astfel la eliminarea barierelor, atat culturale, geografice cat si fizice. De asemenea, ajuta la obtinerea de noi contacte profesionale in sectorul dvs. Mai multe info aici.
 4. Ii ajuta pe cei mai timizi sa relationeze mai usor cu ceilalti.
 5. Datorita retelelor de socializare, putem fi informati in timp real despre stirile importante si tot ceea ce ne intereseaza.
 6. Ele permit comunicarea instantanee , ceea ce inseamna ca putem intra in contact cu orice contact, oriunde in lume si in orice moment. De fapt, acest lucru este deja posibil datorita, printre altele, conferintelor in timp real sau mesajelor text si audio.
 7. De asemenea, ajuta la antrenament , in modul la distanta sau fata in fata. Este posibil sa faci seminarii online datorita retelelor sociale precum Google Plus, sa creezi comunitati sau grupuri Facebook pentru o clasa etc.
 8. Imbunatatiti o afacere – Retelele sociale pot ajuta companiile sa ajunga la mai multi clienti potentiali, precum si sa isi imbunatateasca serviciul pentru clienti.
 9. Au o putere virala , orice mesaj are o acoperire mai mare decat orice alt mijloc de comunicare. In plus, este foarte usor ca un mesaj sa devina viral atunci cand este distribuit de utilizatori.
 10. Plecand de la punctul anterior, retelele sociale pot genera miscari de solidaritate in masa intr-o situatie de criza.

Dezavantajele retelelor sociale

 1. Mai putina confidentialitate: sunt publicate informatii personale care, in multe cazuri, sunt vazute de persoane pe care nu le cunoastem. Este necesar sa configurati bine confidentialitatea fiecarei platforme pentru a putea controla ce poate fi vazut si ce nu, precum si cine il poate vedea.
 2. Relatia din mediul fizic (prieteni si familie) se pierde , iar comunicarea fata in fata scade.
 3. Acestea pot facilita cazuri de hartuire cibernetica , incalcare a confidentialitatii, furt de identitate, furt de date cu caracter personal etc.
 4. Este posibila, in unele cazuri, sa se rupa relatia din cauza retelelor de socializare (din cauza geloziei, controlului contului partenerului etc.).
 5. Informatii false : un numar mare de farse si stiri false circula prin retelele de socializare pe care putem ajunge sa le credem.
 6. Este foarte usor sa minti pe retelele de socializare , postand doar lucrurile pozitive si cele perfecte, oferind o imagine 
 7. perfecta a vietii.
 8. Ei pierd timp si, in multe cazuri, afecteaza productivitatea.
 9. Daca sunt gestionate gresit, pot deteriora imaginea unei afaceri.
 10. De asemenea, este posibil sa pierzi oportunitati de angajare din cauza unei publicari proaste pe retelele de socializare.
 11. Transferul gratuit al multor dintre datele, interesele si obiceiurile noastre, toate aceste informatii care sunt ulterior folosite pentru marci si publicitate.

Toate aceste avantaje si dezavantaje ale retelelor de socializare sunt, poate, mai concentrate pe sfera personala decat pe cea profesionala. Totusi, trebuie avut in vedere ca, astazi, majoritatea afacerilor si brandurilor au deja o prezenta in cele mai utilizate retele de socializare, tot cu avantajele si dezavantajele lor.

Retelele de socializare nu inceteaza sa creasca si sa evolueze, si au tot mai mult spatiu in viata noastra datorita posibilitatii de a le accesa prin orice dispozitiv mobil. Trebuie sa tinem cont de faptul ca, in zilele noastre, suntem mereu conectati, iar din ce in ce mai multe platforme precum Facebook sunt folosite pentru orice (aflati stirile, gasiti continut distractiv, conectati-va cu prietenii si familia, intalniti oameni noi, cautati un loc de munca, etc.).

Cele mai citite articole